Republika e Kosovës

Ministria e Shëndetësisë

Ministri Arben Vitia: Po bëjmë çdo gjë që ta parandalojmë përhapjen e Covid-19

 Dëshirojmë të ju falënderojmë sërish për angazhimin tuaj vetëmohues për ta informuar popullatën lidhur me zbatimin e masave që ka ndërmarrë Qeveria e Kosovës për menaxhimin e rasteve me Koronavirus Covid-19 dhe situatës epidemiologjike në tërësi pas shpalljes së gjendjes emergjente të shëndetësisë publike.

Ju informojmë se përmes Laboratorit të Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK, deri sot janë testuar gjithsej 335 mostra të dyshimta në Covid-19 dhe gjithsej 20 prej tyre kanë rezultuar pozitive (+).

Janë edhe rreth 1000 teste në stokun e Mikrobiologjisë molekulare në IKSHPK dhe pardje, me urgjencë janë porositur edhe 7000 të tjera, të cilat do të vijnë në fillim të javës që vjen.

Kemi siguruar edhe një aparat tjetër për realizimin e RT-PCR testeve, i cili pritet të vihet në funksion nesër.

Informatat nga Klinika Infektive e QKUK-së janë se gjendja e të prekurve që po trajtohen aty (13 pacientë) është stabile dhe me përjashtim të njërit prej pacientëve, më të moshuarit, që kohë pas kohe, po asistohet me oksigjeno terapi, por jo në gjendje të rëndë , kurse pacientët e tjerë janë duke marrë një trajtim mjekësor mbështetës dhe janë në gjendje stabile.

Dy (2) prej të hosipitalizuarve, siç e dini, ditë më parë janë liruar në shtëpi, në gjendje stabile shëndetësore dhe do të qëndrojnë në vetkarantinë.
Janë kontaktuar edhe Ambasada të ndryshme për të na ndihmuar me pajisje dhe materiale shtesë dhe shumë shpejt po presim që disa nga to të na përgjigje pozitivisht.

Pasi si sëmundje e re Covid-19 akoma nuk ka një protokoll të trajtimit me antiviral, dje dhe sot kemi marrë informacione se disa nga antiviralët si Remdesivir dhe Favipiravir janë treguar të suksesshëm në trajtimin e të infektuarve.

Menjëherë sot janë kontaktuar kompanitë prodhuese, por edhe Ambasada siç është ajo e Japonisë dhe po shpresojmë që një kontingjent i këtyre barnave t’i marrim me kohë.

Ka filluar shpërndarja e kontingjentit të parë të furnizimeve pas përfundimit të procedurave prej 400 000 eurove të ndara më herët nga Qeveria, me prioritet komunat ku janë ndaluar hyrje-daljet si Vitia, Klina, Malisheva dhe Malisheva.

Kjo do të vazhdoj edhe në komunat e tjera, ku ka nevojë dhe mungesa të materialeve mbrojtëse.

Është për t’u përshëndetur se tanimë shumë biznese duke përfshirë edhe super-markete kanë ofruar dhe po vazhdojnë të ofrojnë ndihma, qofshin ato për materiale dezinfektuese, pako ushqimore dhe higjienike;

Në takimin e djeshëm me Spitalet private në Republikën e Kosovës, pa përjashtim, të gjitha spitalet kanë ofruar të gjithë kapacitetin e tyre në rast nevoje.

Fatmirësisht, deri tani, kjo nuk është e nevojshme pasi në sektorin publik janë duke u marrë masa dhe në një kohë shumë të shkurtër, në territorin e Kosovës do të jenë të gatshëm mbi 500 shtretër për të sëmurët eventualë dhe në rast nevoje, ky numër edhe mund të dyfishohet.

Sot, gjatë ditës, kemi rënë në kontakt dhe shumë shpejt pritet të sigurohen edhe kontigjenti i parë i respiratorëve shtesë, i cili do të pasohet edhe me respiratorë të tjerë në fazat e mëtutjeshme.
Për momentin, siç jeni të informuar, në sektorin publik dhe privat në Republikën e Kosovës janë mbi 130 respiratorë, të cilët për fat të mirë, asnjëri nuk ka pasur akoma nevojë të përdoret për të prekurit me Covid-19.

Janë duke u zhvilluar edhe shumë e shumë veprime të tjera, me qëllim që qytetarëve t’u ofrojmë ndihmën e duhur për të parandaluar përhapjen e virusit dhe menaxhimin sa të mirë të situatës me Covid-19.

Ju them se të gjitha masat e ndërmarra deri më tani janë koordinuar me Zyrën e OBSh-së në Kosovë, por jo vetëm dhe kanë marrë parasysh dhe rekomandimet e Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve Ngjitëse (ECDC) dhe ashtu do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

Më lejoni të ju informoj se bazuar në vendimin e Qeverisë me numër 01-11 të datës 15. 03. 2020 për shpalljen e emergjencës për shëndetin publik, pika 2 thotë: Obligohen institucionet e Qeverisë së Kosovës, të veprojnë konform Planit të Reagimit Kombëtar.

Sot, do të hyjë në fuqi aktivizimi i këtij Plani.

Më lejoni të shpreh një mirënjohje të veçantë për angazhimin e madh të punonjësve shëndetësore në trajtimin e të prekurve me koronavirus dhe në hulumtimin e rasteve të kontakteve.

Ju them se brenda mekanizmave për menaxhimin e situatës është një angazhim i madh i të gjitha ministrive, organizatave dhe pushtetit lokal për t’u ballafaquar në mënyrë sa më efikase me situatën.

Në këtë veprime, ne kërkojmë ndihmën tuaj qytetarë të dashur, sepse jemi në momentet vendimtare për ta menaxhuar drejt situatën.
Prandaj, sikurse edhe ditët e kaluara, ne do të vazhdojmë të komunikojmë me ju përmes mediave që të ju kërkojmë sërish, për hir të shëndetit tuaj, të shëndetit tonë, të shëndetit të njëri- tjetrit, që t’i zbatoni masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës.

Nuk është e tepërt t’ua përkujtoj se ndaj atyre që nuk i zbatojnë ato, konform gjendjes emergjente të shëndetit publik të shpallur nga Qeveria, do të ndërmerren masa adekuate.
E kemi thënë dhe po e përsërisim edhe sot: Nuk duam, nuk guxojmë dhe nuk do të lejojmë që neglizhenca e kujtdo qoftë t’i kushtojë krejt popullatës së Kosovës.

Edhe një herë:

· Në këtë situatë ndihma e juaj është e domosdoshme.
· Deri tani keni treguar një kulturë të lartë të vetdijësimit dhe solidaritetit,
· Prandaj, ju ftojmë edhe një herë të jeni bashkë me ne në krye të detyrës, duke ruajtur shëndetin tonë, shëndetin e njëri-tjetrit.
· Mbani distancë nga njëri-tjetri.
· Reduktoni daljet veç në raste emergjente.
· Pastroni duart mirë dhe shpesh me sapun dhe dezinfektues me bazë alkooli;

Ndiqni rekomandimet nga Ministria e Shëndetësisë, Instituti kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës dhe institucionet e tjera.

Ne do të ju mbajmë vazhdimisht të informuar për situatën dhe masat e ndërmarra dhe bashkërisht do ta kalojmë këtë sfidë.

Jemi një!

Bashkë për Shëndetin, bashkë do të ja dalim!

 Ministri Lumir Abdixhiku : Secili i kthyer në Kosovë do të vendoset për 14 ditë në karantinë

Në zbatim të vendimit të Qeverisë të datës 17 mars 2020, kemi nisur organizimin e kontrolluar dhe me shumë kujdes të kthimit të qytetarëve tanë nga vendet e huaja. Ne kemi bërë thirrje fillimisht që çdo qytetar i yni që nuk ka urgjencë dhe që mund të qëndrojë e zgjas qëndrimin në vendet evropianë dhe më gjerë, të mos marr rrugën e kthimit për në Kosovë.

Ambasadat tona nëpër botë vazhdojnë të ndihmojnë në zgjatjen e të drejtës së qëndrimit nëpër vendet evropiane.

Gjithsesi, secili tjetër në urgjencë kthimi, do të marr ndihmën e nevojshme shtetërore për të bërë një gjë të tillë.
Deri më tani janë evidentuar 834 qytetarë që duhet të kthehen në Kosovë. Ne jemi duke dhënë leje për udhëtime me ta.

Ministria e Shëndetësisë dhe kjo ka rëndësi për qytetarët që do të kthehen, ka shndërruar Qendrën e Studentëve në Prishtinë, në qendër karantinimi. Secili i kthyer në Kosovë, do të vendoset për 14 ditë në këtë qendër.

Të gjithë udhëtarët e kthyer nga Aeroporti për në karantinë transportohen me mjete ushtarake të Ushtrisë së Kosovës. Karantina menaxhohet nga Ministria.

Dje kemi kthyer ekipin e boksit dhe sot kemi kthyer 39 qytetarë nga Stambolli Nesër presim të kthejmë rreth 180 qytetarë nga Gjermania, dhe secili prej tyre, me përcjellje strikte do të vendoset në karantinë për 14 ditë.

Dua t’i siguroj qytetarët tanë se kthimi i kontrolluar dhe i menaxhuar mirë dhe i organizuar ruan shëndetin publik dhe në të njëjtën kohë i jep të drejtën elementare shtetasve të Kosovës që të kthehen në vendlin

_______________________________________________

SER

Ministar Arben Vitia:

Želeli bismo vam se još jednom zahvaliti na vašem nesebičnom angažovanju da informišete javnost o sprovođenju mera koje je preduzela Vlada Kosova u upravljanju slučajevima koronavirusa Covid-19, i celokupnom epidemiološkom situacijom nakon proglašenja emergentne situacije u javnom zdravstvu.

Obaveštavamo vas da je do danas laboratorija za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a testirala 335 uzoraka osumnjičenih na Covid-19, a ukupno 20 slučaja je rezultiralo pozitivno (+).

Na zalihi Molekularne mikrobiologije NIJZK-a se nalazi oko 1.000 testova , a dan ranije hitno je naručeno još 7.000, koje će stići početkom sledeće nedelje.

Osigurali smo još jedan aparat za realizaciju RT-PCR testova, za koji se očekuje da će od sutra biti funkcionalan.

Informacije iz Klinike za infektivne bolesti KCUK-a govore da je stanje pacijenata koji se tamo leče (13 pacijenata) stabilno , sa izuzetkom jednog pacijenta, starije dobi, koji se povremeno tretira kiseoničkom terapijim , ali nije u teškom stanju, dok ostali pacijenti primaju tretman medicinske podrške i nalaze se u stabilnom stanju.

Dvoje (2) hospitalizovanih pacijenata, kao što znate, pušteni su kući pre nekoliko dana, nalaze se u stabilnom zdravstvenom stanju i samoizolaciji.
Kontaktirali smo i mnoge ambasade koje nam pomažu u dodatnoj opremi i materijalima, i vrlo brzo očekujemo da će neke od ambasada pozitivno odgovoriti.

Budući da Covid-19 kao nova bolest još uvek nema protokol protiv virusnog lečenja, juče i danas dobili smo informacije da su neki od antivirusnih lekova poput Remdesivira i Favipiravira uspešni u lečenju zaraženih.

Odmah danas kontaktirali smo proizvodne kompanije i ambasade, poput Japana, i nadamo se da će kontingent ovih lekova stići na vreme.

Raspodela prvog kontingenta isporuke započela je nakon završetka procedura od 400.000 evra koje je prethodno dodelila Vlada, a prioritet su bile opštine kao što su Vitina, Klina, Mališevo u kojima je zabranjen ulaz-izlaz.

Raspodela sredstava će se nastaviti i u drugim opštinama gde postoji potreba i nedostaju zaštitna sredstva.

Treba pozdraviti da su mnoga preduzeća, uključujući i supermarkete, već pružila i nastavljaju pružati pomoć, uključujući dezinfekciona sredstva, komplete za hranu i higijenu.

Na jučerašnjem sastanku sa privatnim bolnicama u Republici Kosovo, bez izuzetka, sve bolnice su ponudile njihove kapacitete u slučaju potrebe.

Srećom, za sada to nije potrebno jer se poduzimaju mere u javnom sektoru, i u vrlo kratkom vremenu na teritoriji Kosova će biti na raspolaganju preko 500 ležaja za eventualne bolesnike, a u slučaju potrebe broj ležaja može biti udvostručen.

Danas smo u toku dana stupili u kontakt, i uskoro očekujemo osiguranje prvog kontingenta dodatnih respiratora, a u kasnijim fazama biće osigurani i drugi respiratori.
Trenutno, kako što ste informisani, u javnom i privatnom sektoru u Republici Kosovo imamo preko 130 respiratora, koje, srećom , još uvek zaražene osobe sa koronavirusom Covid-19 nisu morale koristiti.

U toku su i mnoge druge akcije čiji je cilj da se pruži neophodna pomoć građanima u sprečavanju širenje virusa i što bolje upravljanje situacijom sa Covid-19.

Navodim da su sve do sada preduzete mere koordinisane sa Kancelarijom SZO-a na Kosovu, i da su uzete u obzir i preporuke Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i da će se ova koordinacija nastaviti i ubuduće.

Dozvolite mi da vas obavestim da na osnovu Odluke Vlade br. 01-11 od 15. 03. 2020. o proglašenju emergentne situacije za javno zdravlje, tačka 2 glasi: Institucije Vlade Kosova dužne su da deluju u skladu sa Nacionalnim planom odgovora.

Danas će aktiviranje ovog Plana stupiti na snagu …..

Dozvolite mi da izrazim posebnu zahvalnost na velikoj posvećenosti zdravstvenih radnika u lečenju obolelih od koronavirusa i u istraživanju kontaktnih slučajeva.

Naglašavam da u okviru mehanizama za upravljanje situacijom postoji velika posvećenost svih ministarstava, organizacija i lokalne uprave da se što efikasnije izborimo sa situacijom.

Dragi građani,u ovoj akciji, molimo za vašu pomoć, jer se nalazimo u odlučujućim momentima da pravilno upravljamo situacijom.
Stoga ćemo, kao i prethodnih dana, nastaviti komunicirati sa vama putem medija kako bismo vas ponovo molili da, radi vašeg zdravlja, našeg zdravlja, zdravlja jednih drugih, sprovedete mere koje je preduzela Vlada Kosova.

Nije preterano da vas podsetim da će se protiv onih koji ne sprovode ove mere, u skladu sa emergentnom situacijom javnog zdravstva koju je proglasila Vlada,preduzeti adekvatne mere.
Rekli smo i ponavljamo i danas: Ne želimo, ne smemo i nećemo dozvoliti da nečija nemarnost utiče na zdravlje stanovništva Kosova.

_____________________________________

ENG

Minister Arben Vitia:

We would like to thank you again for your self-denying commitment to inform the public about the implementation of the measures taken by the Government of Kosovo to manage cases with Koronavirus Covid-19 and the epidemiological situation as a whole following the declaration of a public health emergency.

For your information, the Molecular Microbiology Laboratory at the NIPHK, to date a total of 335 suspected specimens have been tested in Covid-19 and a total of 20 resulted positive (+).

There are also about 1,000 tests in the Molecular Microbiology stock at the NIPHK and the day before, we urgently ordered for another 7,000 test, which will come early next week.

We have provided another apparatus for conducting RT-PCR tests, which we expect to be operational tomorrow.

Information from the UCCK Clinic for Infectious Disease is that the condition of the patients being treated there (13 patients) is stable and with the exception of one patient, the elderly, who is occasionally assisted with oxygen therapy but he is not in serious condition, while other patients are receiving supportive medical treatment and they remain in stable health condition.

Two (2) of the hospitalized, as you know, have been released home days ago, in stable health conditions and will remain in self-care.
We contacted with various embassies in order to assist us with additional equipment and materials, and we are expecting positive response by some of them.

Because the new disease Covid-19 does not yet have an antiviral treatment protocol, yesterday and today, we received information that some of the antiviral such as Remdesivir and Favipiravir have been successful in treating those infected.

Immediately today, the manufacturing companies, and the Embassy of Japan is contacted and we are hoping that a contingent of these drugs will be received on time.

Distribution of the first contingent of supplies has begun following the completion of procedures of 400,000 € previously allocated by the Government, priority municipalities where Entrance-Exit is banned such as Vitia, Klina, Malisheva and Malisheva.

This will continue in other municipalities, where there is a need and lack of protective materials.

It is to be welcomed that many businesses, including supermarket companies, have already provided and continue to provide assistance, including disinfectant, food and hygiene kits;

At yesterday’s meeting with Private Hospitals in the Republic of Kosovo, without exception, all hospitals have provided their full capacity in case of need.

Fortunately, so far, this is not necessary because the public sector is taking action and in a very short time, over 500 beds will be available on the territory of Kosovo for eventual sick and in case of need, the number can be doubled.

Today, during the day, we have come into contact and soon, the first contingent of additional respirators is about to arrive and in later stages more respirators will be provided.

At present, as you are informed, there are over 130 respirators in the public and private sector in the Republic of Kosovo, which fortunately, no one has yet had to use for those affected with Covid-19.

Many more actions are underway to provide citizens with the necessary assistance to prevent the spread of the virus and to better manage the situation with Covid-19.

All the measures taken so far have been coordinated with the WHO Office in Kosovo, but not only and have taken into consideration the recommendations of the European Center for Infectious Disease Control and Control (ECDC) and will continue to do so. in the future.

Based on Government Decision No. 01-11 dated on 15. 03. 2020 declaring an emergency for public health, point 2 reads: The institutions of the Government of Kosovo are obliged to act in accordance with the National Response Plan.

Today, the activation of this Plan will enter into force…..


Allow me to express special gratitude for the great commitment of health workers in treating those affected with coronavirus and in tracing of contact cases.

I tell you that within the mechanisms for managing the situation there is a great commitment of all ministries, organizations and local government to deal with the situation as effective as possible.

In this action, dear citizens we ask for your help, because we are in the crucial moments to manage the situation properly.

Therefore, as in the previous days, we will continue to communicate with you through the media to urge you again, for the sake of your health, our health, each other’s health, to implement the measures taken by us respectively by Government of Kosovo.

It is not excessive to remind you that those who do not comply with them, in accordance with the public health emergency declared by the Government, the appropriate measures will be taken.

We have said it before and we are repeating it today: We do not dare and will not allow that because the negligence of someone to cause the population to bear the consequences